resor

Bara en bortglömd bild – solnedgång på stranden i Houlgate den 29 juni 2018

Jag har publicerat en annan bild ur samma bildserie tidigare. Men inte just den här. Sommar. Frankrike. En avstickare i hyrbil under en tågluff. Och bara en av alla bortglömda bilder. Från en annan tid.

Stranden som är både lång och framförallt bred heter Plage du Bestouan.

På svenska Wikipedia kan man läsa att Houlgate är en kommun i departementet Calvados i regionen Normandie i norra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Dozulé som ligger i arrondissementet Lisieux. Och att år 2009 hade Houlgate 1 988 invånare.

Någon annanstans har jag hittat uppgiften att fram till 1800-talet bodde bara ett par tre hundra personer i byn. Men att vid mitten av 1800-talet när havsbad började bli ett populärt nöje för turister började byn växa. Och att det var under La belle époque från 1870-talet till första värdskrigets utbrott som den här turistorten hade sin storhetstid. Då byggdes många strandvillor och hotell för turisterna. Och ett Kasino. Befolkningen ökade samtidigt med tusen personer.

Egna iakttagelser jag gjorde när vi var här är att många av husen ser ut som kråkslott och fasaderna ofta har detaljer i både korsvirke, puts och tegel.

Efter första och andra världskriget är storhetstiden över, men turisterna fortsätter ändå att komma i någon mån och orten att långsamt växa en aning till.

En plats och en tid att drömma sig tillbaka till. Till Houlgate. Och både till La belle époque och till 2018. Och till sommaren.

5 kommentarer på “Bara en bortglömd bild – solnedgång på stranden i Houlgate den 29 juni 2018

  1. En riktig feelgood-bild, romantisk och vacker. Konstigt nog hade jag missat ditt tidigare inlägg från Houlgate som jag aldrig tidigare hade hört talas om.

    1. Ja, konstigt, tycker jag nu i efterhand, att jag inte valde att ta med denna bilden när jag skrev om Houlgate förra gången. Men horisonten var sned och några figurer störde bilden i vänsterkanten. Den behövde roteras lite och beskäras bättre. Kanske var det därför som jag inte såg den? Att vi inte alltid hinner läsa varandras inlägg är inte så konstigt. I perioder kommer annat i livet emellan. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s