coronan · resor

Coronaläget fortsätter försämras i Karlshamn och hela Blekinge – antalet fall av covid-19 ökar häftigt

Suck. Det utvecklar sig inte så bra det här. Karlshamn och Blekinge ligger nog fortfarande inte riktigt lika illa till jämfört med flera andra delar av landet, men antalet fall fortsätter att öka på ett mycket oroande vis vecka för vecka.

Så hur ser då kurvan ut lite mer specifikt i Karlshamn, där jag bor och i hela Blekinge? Jag har inte kunnat hitta att Region Blekinge presenterar några diagram över den data som de redovisar i tabellform på nätet.

Därför har jag ritat ett par egna kurvor utifrån deras data. Först Karlshamns kommun, nya fall av bekräftad covid-19, per vecka torsdag – torsdag. Karlshamns kommun har ca 32 000 invånare så 64 fall per vecka betyder 20 nya fall per 10 000 invånare och vecka.

Karlshamn

Hela Blekinges nya fall av bekräftad covid-19, per vecka torsdag – torsdag (utom 6 & 13/11 som är fredag -fredag):

Blekinge

För hela Blekinge har jag som synes valt att visualisera data för en något längre tidsperiod. Blekinge har nära 160 000 invånare så för hela länet blir de 348 nya fallen till 22 nya fall per 10 000 invånare och vecka. Läget i Karlshamn är alltså nu ungefär lika illa som i Blekinge som helhet. Tidigare har det varit värre i de andra kommunerna. Och dessutom ökar smittspridningen även i länet som helhet.

Folkhälsomyndigheten har idag annars meddelat att de tror att för Sverige som helhet kommer smittspridningen att fortsätta öka ungefär fram till Lucia för att sedan långsamt börja vända neråt.

”Även om vi ser en vändning av smittspridningen i mitten av december är det långt ifrån över. Vi måste hålla i de restriktioner och råd som gäller. Vi har en lång lång väg att gå”, sa generaldirektören Johan Carlson, under en presskonferens, enligt SVT. Och ”Det är inte så att vi så fort vi kommer över toppen kan släppa på restriktionerna. Exakt hur vi kommer formulera oss kommer vi återkomma till, men budskapet är en mycket restriktiv hållning.”

Och självklart är det så. Om vi börjar bete oss som vanligt så snart kurvan dippar bara lite så kommer den ju inte fortsätta neråt utan istället vända uppåt igen. Och då får vi ju inte alls en kulmen vid Lucia, utan istället långt senare.

Och som jag tolkar kurvorna är det nog risk ändå att kulmen kommer betydligt senare än vid Lucia här nere i Blekinge. Eftersom kurvorna just nu ökar så pass brant som de gör.

Några resor inom eller utom Blekinge är därför inte aktuella för vår del just nu. Möjligtvis en tur ut i naturen här hemma i Karlshamn i helgen. Jobbat hemifrån har jag gjort hela den här veckan och det ser inte bättre ut än att det blir samma sak ett tag framöver nu.

Bilden är från torget i Karlshamn i december för två år sedan. Det kommer nog att se ungefär likadant ut i år.

10 kommentarer på “Coronaläget fortsätter försämras i Karlshamn och hela Blekinge – antalet fall av covid-19 ökar häftigt

  1. Ja, jag vet. Undrar bara hur länge det dröjer. De har det i båda mina ungdomars skolor nu. En lärare i ena fallet. Elleverantör parallellklasser i andra. Det här känns inte bra inför julhandeln…

   1. Näthandel kan rekommenderas! T ex presentkort på e-böcker som jag troligen får i år från Sverige – ser jag fram emot!
    Det dröjer inte länge nu! Håll ut!

   2. Ja, du har rätt. Rent digitala gåvor är smart! Däremot näthandel som innebär att hämta paket på utlämningsstället blir lika trångt som i affärerna här.

 1. Det är skrämmande som det har utvecklats och allra värst är att talet om att skydda de sköra äldre inte lyckades. Vi får innerligt hoppas att det vänder snart.

  En jättevacker bild av det öde torget!

  1. Tack! Ja, jag håller tummarna för att det vänder snart. Globalt, och kanske, kanske även i Skåne, ser det nu ut att i vart fall plana ut. Däremot syns inte det på samma sätt för hela Sverige eller Blekinge. Än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s