
Det har på senare år, och särskilt då under det här allra senaste året, blivit allt mer populärt att vandra i naturen. Nu är våren är här igen och en ny säsong närmar sig med vandringskängorna på. Eller? Hur mycket utrustning behöver du egentligen ha för att vandra? Mitt svar på den frågan är: det beror nog lite på.
Själv använder jag kanske för lite utrustning. Men jag vet inte riktigt. Det har ju fungerat bra så här långt. Utom när jag gick en ”kvällspromenad” till Kebnekajse då. I gummistövlar. Men det blev ju lite extra tokigt. Blödande skoskav. Så brukar det verkligen inte sluta.
Vandringsskor
Men. Jag har till exempel aldrig ens ägt ett par ”riktiga” vandringskängor. Och det är sällan jag har känt behov av rejäla kängor. Om alls. Möjligen en gång när det blev lite väl blött om fötterna i Abisko. Men inte annars.
Däremot har jag ägt många par ”riktiga” vandringsskor. Du vet sådana där skor som ser ut ungefär som gympaskor eller joggingskor men som oftast är mörkare i färgen och som är konstruerade just för att gå i. Särskilt på senare år har jag nött ut många sådana par skodon eftersom jag numera, för att vara snäll mot mina knän, för det mesta går i vandringsskor även till vardags.
Jag har inget särskilt skomärke som jag föredrar när det är dags att köpa nya skor. Jag går på att skorna ska finnas i min storlek (jag har nämligen ovanligt små fötter), att de ska vara vattenavstötande (jag vet att det inte är särskilt miljövänligt men det är väldigt praktiskt), att de ser bekväma ut på bild (jo, jag köper skor på nätet – en av få saker som jag nästan alltid handlar på nätet – detta med storlek 35 igen), att färgen funkar både till vardags och i skogen eller på fjället (ofta är mörgrå skor utan grälla detaljer att föredra) samt att priset är okej.
Det viktigaste med skorna
Men det finns en sak som är viktigare än allt annat när du ska välja skor inför en längre vandring – de ska redan vara väl ingågna. Köp hellre nya skor efter den längre vandringen än inför den. Eller köp dem nu om du planerar inför en längre vandring i sommar. Och gå in skorna på många kortare vandringar nu i vår.
Och på tal om det så behöver jag själv titta in på någon lämplig outdoor shop snart för att köpa nya vandrings skor (big ”note to self”).
Övrig utrustning
Det finns många olika sätt att vandra. Själv har jag aldrig vandrat annat än dagsturer. Det här med hur mycket utrustning du behöver hänger ju mycket på vilken typ av vandring du ska göra.
Släpat på ryggsäck med all packning har jag gjort. Men det har varit på tågluffar och andra liknande luffarresor. En hel del steg har jag då gått med ryggsäck på, men aldrig någon riktig vandring i naturen med tält och annat att släpa på. Och lika glad är jag för det.
När vi går i naturen är det en oftast bara en mindre ryggsäck med fika som är med. En termos eller två med varm dryck, oftast te, något gott att äta och var sitt sittunderlag. Ett måste för den som inte vill bli blöt om baken. I alla fall för den, som liksom jag, oftast vandrar i jeans. Ibland har vi ombyte med. Kanske regnkläder. Lager på lager är ingen dum princip. Och glöm inte myggstift. Eller kameran, så klart.
Men. Jag tycker egentligen inte att man ska överdriva hur mycket prylar man behöver för att gå ut och gå i naturen. Oftast funkar det bra med sådant du redan har. I alla fall så länge du inte ger dig ut på allt för häftiga strapatser. Söker du ändå en mer komplett packlista inför en längre fjällvandring så har till exempel STF en sådan.

Jag vill tillägga att vandringsskorna/vandringskängorna ska vara något större än vanliga skor. Tårna ska kunna röra sig fritt och det ska finnas luft framför tårna. Det blir annars problem med svullna fötter och när man går nerför branta partier. Bra strumpor hindrar skav och tryck.
Ryggsäcken ska kännas bra att bära länge. Givetvis har man också med sig ett första hjälpen-kit, karta och mobil.
Se’n kan man börja vandra! Blir man biten så är vandringsbyxor jättebra och sköna att vandra med. Övrigt kan man köpa efter tycke och smak! Om man dagsvandrar med medhavd fika eller vill fixa fika ute, om man vill övernatta osv.
Du har ju stor erfarenhet som vandringsleders så jag tror dig, helt klart, att det kan vara bra för många. Men för min egen del har jag ofta gått i skor som är en storlek för stora, på grund av att det inte alltid funnits skor i min storlek. Min erfarenhet är att jag då ofta får skav på hälen. Försöker därför alltid köpa skor i rätt storlek, numera. Är de bara väl ingångna blir det aldrig problem. Däremot är det viktigt att ha klippt tånaglarna nyligen om jag ska gå långt.
Skav på hälen tyder på att du kan behöva extra sula och andra strumpor. Skorna behöver inte vara precis en storlek större, vandringsskor och vandringskängor är lite större i storlekarna än vanliga skor. Viktigare att känna efter än att gå efter storlek. Jo, det där med tånaglarna är viktigt. Har klämt några stycken genom åren….inte skönt!
Extra sulor har jag haft många genom åren, när jag tvingats köpa för stora skor. Ibland har det funkat bra och ibland inte. Klarar mig helst utan, om det är möjligt. Mina fötter är nämligen både breda och höga, bara inte långa. Strumporna kunde jag säkert ägna större uppmärksamhet men brukar inte få de problemen alls om skorna både är i rätt storlek och väl ingångna.
Det finns många prylar man kan köpa på sig för olika slags aktiviteter. Det gäller att satsa på de sakerna som spelar verklig roll, det andra tillför inte upplevelsen/aktiviteten något. Mer än att man möjligen känner sig mer ”hipp” 😂.
Precis! Jag försöker ha ”lätt packning” genom livet. Alltså att inte köpa på mig en massa saker som ska förvaras och eventuellt också underhållas. Vissa prylar behöver jag ju, så klart. Men trots att jag handlar väldigt lite har jag ändå väldigt mycket mer saker än jag använder. Det är lätt att samla på sig genom åren…
Jag försöker tänka efter före, men en och annan sak samlar man ju på sig ändå 😳.
Ja, man gör ju det… :)
Mina vandringskängor är fortfarande på funderingsstadiet. En vacker dag kanske jag skaffar ett par, men skor har jag aldrig tyckt om att köpa.
Gillar inte heller att köpa skor egentligen. Har fortfarande inte beställt de där nya vandringsskorna jag borde. Gillar inte att ha nya skor. Får alltid skav i början. Men någon gång måste man ju byta.
Jag var helt nöjd med mina väldigt gamla vinterkängor tills jag fick för mig att jag nog skulle klicka hem ett par från Ecco med fluffig insida. De där underbara vinterdagarna som vi hade i år log jag nästan av lycka varje gång jag var ute och gick i dem. En fullträff. Insåg att de gav bättre stöd i vristen än mina gamla och det var förstås en bonus. Så ja, jag får nog ta mig i kragen och råder dig till att göra det också. Jag går nästan alltid i stövlar i skogen och det är kanske inte det bästa för kroppens olika delar.
Stövlar är perfekta i kärr, men annars finns det helt klart bättre att ha på fötterna!