arkitektur · historia · resor · vackra platser

Grekiskt blått och vitt – inte riktigt så genuint som du tror

En grekisk flagga i aktern på en färja.

Det blåa och vita har kommit att bli själva sinnebilden av Grekland. Blått som i havet och himlen. Och blå fönster och dörrar på husen. Och kyrkorna med sina blå kupoler. De vita husen som på håll påminner om sockerbitar som ligger staplade i högar på varandra i det karga landskapet. Men de är inte riktigt så genuina som du kanske tror.

Särskilt ögruppen Kykladerna i Egeiska havet har blivit känd för att bebyggelsen ser ut så här. Det är lätt att ledas att tro att de här färgerna på husen måste vara genuint grekiska sedan urminnes tider. Men riktigt så är det inte.

Örlogsflagga

Vitt och blått är i och för sig färger som har fått symbolisera grekland ända sedan antiken och färgerna finns därför både i den grekiska flaggan och i Greklands statsvapen. Flaggan började användas efter den grekiska frihetskampen mot det Osmanska riket i början av 1800-talet, och antogs officiellt 1822 som örlogsflagga till havs. Då användes en korsflagga utan ränder som nationsflagga på land. Men den tidigare sjöflaggan blev officiell nationsflagga även till lands 1978.

Hus i olika färger

Så långt är färgerna alltså i någon mån genuina. Men idén om att redan antikens byggnader skulle ha varit vita är ett missförstånd från renässansens tid. Bevarade byggnader av marmor hade då bleknat och förlorat sina ursprungliga färger som de en gång varit målade med, och de antogs felaktigt alltid ha varit vita hela tiden.

På de grekiska öarna målades husen även efter antiken i många olika färger. På Kykladerna var det vanligt att husen var målade i ockra, rött, svart eller blått. Det förekom också vitkalkade hus och omålade stenhus, men de var i minoritet.

Hygien och diktatur

Det var först på 1930-talet som husen i större omfattning började kalkas vita. Det påstås att det fanns en idé om att husen blev mer hygieniska i och med detta och att en regelbunden vitkalkning av huset skulle hjälpa till att hålla bland annat koleran borta. Även gränder och till och med trädstammar målades vita av hygieniska skäl, ofta flera gånger per år. Samtidigt hölls husen svalare på sommaren i och med att den vita färgen bäst reflekterar solens strålar.

Det ska till och med ha utgått ett dekret 1938 från Greklands dåvarande diktator, Ioannis Metaxas, att alla hus på öarna skulle målas vita. Enhetligheten var politiskt motiverad och skulle indikera ordning och reda, förutom hygien.

Även på 1970-talet, när militärjuntan styrde i Grekland, gick motsvarande dekret ut till öarna på nytt.

Turistkampanj

Men då var de vita husen med de blå detaljerna redan en del av myten om de grekiska öarna, med start i och med en turistkampanj på 1950-talet. Det var den grekiska drottningen Frederika av Hannover som 1955 föreslog att foton av vita hus på ön Mykonos skulle användas för att marknadsföra den grekiska övärlden som en turistdestination internationellt.

Och resten är, som man säger, historia.

Så detta med alla grekiska vita och blå hus är kanske inte fullt så ursprungligt och genuint som du trodde? Men vackert är det onekligen!

En balkong i Aten.
En grind i en trappa på Naxos.
En kväll i ChoraFolegandros.
En kruka i KatapolaAmorgos.
En katt i en gränd på Donoussa.
En liten kyrka på Paros.

Läs mer: De 9 vackraste öarna i Kykladerna, Grekland

9 kommentarer på “Grekiskt blått och vitt – inte riktigt så genuint som du tror

  1. Intressant tillbakablick i historian och utvecklingen av flaggan.
    Vackra bilder också. Jag älskar ju blått, så dessa tilltalar mig mycket.
    Skön lördag!

      1. Vi var förr ganska mycket i Spanien och åkte runt en del men vi såg aldrig en helt blåvit by.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s