coronan · flyg

Fortsättning på historien om SAS bedrägliga voucher

Jag har ju berättat om hur jag försökte boka en resa med prisavdrag för den voucher som jag fått från SAS som kompensation för en resa som blev inställd på grund av pandemin, men nekades. Vouchern hade enligt SAS upphört att gälla den 25 juni, trots att det står att den är giltig till den 25 juli på den.

Enligt SAS beror det inträffade på ett fel i deras IT-system. Jag anser ändå att SAS måste stå för det de lovar på vouchern. Jag anpassade min planering efter det besked jag fick på den. Om jag fått information att vouchern löpte ut den 25 juni, när jag laddade ner den den 1 juni, hade jag så klart planerat min tid annorlunda. Då hade jag inte satt mig den 2 juli för att boka, utan självklart tidigare. SAS ansvarar för sina IT-system. Det ansvaret kan jag som kund inte förväntas ta.

Igår tog jag mitt ärende vidare till både Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) och Konsumentombudsmannen (KO), för säkerhets skull. Detta eftersom jag är osäker på vilken myndighet som hanterar den här typen av ärenden.

Samtidigt skrev jag till SAS också igen och klargjorde att om de inte kan återaktivera min voucher i god innan den 25 juli, tid på grund av sina långa handläggningstider, så kräver jag att få en ny voucher som är giltig i 23 dagar. Det antal dagar som borde ha funnits kvar om informationen som SAS hade lämnat till mig hade varit riktig.

Mejl

Igår fick jag mejl från både SAS och ARN.

Handläggaren på SAS förstår min oro, ber om ursäkt och har ”eskalerat” mitt ärende internt samt lovat återkomma med besked (dock fortfarande oklart när).

ARN har bett mig logga in i deras system för att komplettera ärendet med de ursprungliga resehandlingarna. (Vad de nu ska med dem till. Ärendet gäller ju hur SAS har lurat mig med sin voucher.) Det fungerade dock inte att logga in, vilket jag har meddelat dem per mejl, och samtidigt passat på att skicka in de efterfrågade handlingarna.

Resan bokad ändå

Samtidigt finns det ytterligare en tråd i denna historia. När inte vouchern gick igenom hos SAS avbröt jag bokningen där. Jag hade ju hoppats att deras kuntjänst skulle kunna lösa detta lite snabbt, varefter jag lika snabbt skulle kunna boka resan hos dem. Boende hade jag också sett ut som skulle bokas på annat håll.

När vi i familjen nu hade fastnat för det här resmålet under det aktuella lovet och jag hade hittat ett fint och billigt boende så ville jag ju boka innan möjligheten försvann.

Därför bokade jag flygresorna för den här resan ändå igår. Trots att jag lär få vänta på besked i mitt ärende gällande vouchern. Men självklart bokade jag inte med SAS den här gånget. Det fick bli ett annat flygbolag. Och det intressanta är att det visade sig bli några kronor billigare än vad det hade blivit med SAS, även efter prisavdrag för min voucher. Prisskillnaden mellan bolagen var alltså något större än värdet på min voucher. Där ser man! Och så här långt ser jag inget som indikerar at Swiss skulle vara ett sämre flygbolag än SAS.

(Egentligen hade jag hellre åkt tåg till Schweiz, men jag har inte ro i kroppen att boka boende innan jag bokat transporten, och tågresor kan fortfarande inte bokas alls lika långt i förväg som flyg. Nu kommer vi att behöva åka tåg i båda ändar av resan ändå, men det är enklare. Den trånga sektorn, med tågresor genom Europa, är att få plats på nattåget från Hamburg. Särskilt när det är skollov. Så det fick bli flyg den här gången. Av bokningspraktiska skäl. Flyget planerar jag att klimatkompensera för, på samma sätt som jag brukar. )

Flyget är ombokningsbart och boendet avbokningsbart, för den händelse att pandemin tar en ny, oväntad riktning, och fortsätter krångla till resandet allt för mycket även nästa år. Risken jag tar är ifall något av de bolag jag har betalt till går i konkurs innan resan. Men den risken borde inte vara större med Swiss än med SAS. Peppar, peppar, ta i trä.

I alla fall så har vi nu en resa att se fram emot, även om den ligger en bra bit in i framtiden.

Och samtidigt hoppas jag på att SAS snart gör rätt för sig och i så fall får jag snabbt hitta på en annan resa, vid ett annat tillfälle, för mina 3 400 kr.

Läs mer: Det hjälpte att gå till ARN för att få SAS att förlänga vouchern

11 kommentarer på “Fortsättning på historien om SAS bedrägliga voucher

 1. Lycka till!
  Märkligt att en så stor flygbolag kan inte vara smidigare. Speciellt när allt står på svart och vitt på vouchern. Även om de råkade trycka fel bör ett stort företag kunna lösa det snabbt och smidigt.
  Jan Carlsson, kom tillbaka! ;)

 2. Trist historia och som sagt dålig reklam för SAS. Och det där med kundtjänster…. Att tampas med kundtjänster suger musten ur en. Hoppas att det löser sig.

  1. Tack! Ja, när företag väljer att ha en kundtjänst mest för syns skull och ser till att den saknar befogenheter och är nära nog omöjlig att komma i kontakt med. Ja, då suger det verkligen must.

 3. Samma historia här. 11800:- i vouchers som gått ut i juni, trots att vouchern säger att de går ut i juli. Har länge funderat på hur jag ska göra med resande och väntat med bokning eftersom de ändå var giltiga (enligt vouchern, och sidan på SAS som man laddade ner vouchern ifrån).
  Hänvisad till att lägga in klagomål på deras websida. Får ett mejl som svar att det är 6-8 veckors handläggningstid, suck.

  1. Ett råd är att även skriva till ARN – allmänna reklamationsnämnden (ARN) och kräva en ny voucher med giltighetstid X antal dagar som du skulle haft kvar nu. I och med att du både väcker ett ärende hos ARN och SAS ökar dina chanser att få rätt. Komplettera gärna med samma krav hos SAS också. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s