historia · konst · museum · resor

Ett av världens äldsta och främsta konstmuseum finns i Florens

Uffizierna heter ett konstmuseum i Florens som anses vara ett av världens äldsta och främsta.

När vi ser köerna bestämmer vi oss för att inte gå in. Det är en fin eftermiddag med värme och sol. Vi bestämmer oss för att vandra lite längs floden istället.

Men när vi kommer tillbaka är kön som bortblåst och jag går för att köpa biljetter åt oss. Även där är kön kort. Men ändå den olidligt långsam. Till slut har jag i alla fall våra biljetter och vi går in.

Promenaden börjar i en lång korridor under museet. Men snart nog kommer vi upp till utställningarna.

Porträtt från antiken

Där finns en stor mängd porträtt från antiken, bland annat en byst som porträtterar Julius Caesar. Och lite senare: Albin – 16-åringen – poserar spontant med Sokrates och Aristoteles. Man får vara tacksam för de fåtal gånger som han vill vara med på bild.

Jag fastnar också för ett porträtt av en ung man med en medalj målad av Sandro Botticelli 1475 ca. När jag senare kommer hem bläddrar jag i en bok med 999 viktiga konstverk ur konsthistorien. Den här bilden finns med i den boken. Det är en bild som är klassad som en som du kan imponera med att känna till. Står det i boken.

De stora mästarna

Museets förmodligen mest kända verk är ”Venus födelse”. Igen en tavla av Botticelli. Den räknas däremot som ett av de verk i konsthistorien som du absolut bör känna till enligt min bok. Och visst har jag sett den förut. Men ännu fler gånger har jag sett, av samma konstnär, ”La prima vera”, våren. En kopia av denna hängde under många år på konditori Christin i Karlshamn.

På museet finns också några verk av Leonardo da Vinci. Och ett av Michelangelo.

Vackra rum

Rummen är olika. Några är moderna med vita väggar där tavlorna ligger placerade i väggar konstruerade för just de verken, säkerligen utrustade med dyra larm. Några riktiga dyrgripar förvaras dessutom bakom glas. Andra rum är mer ursprungliga, mer i harmoni med konstverken. Små rum, stora rum och längre korridorer. Högt uppe på en vägg hänger små porträtt av Gustav II Adolf, drottning Kristina och Karl XII. I ett rum hänger gamla kartor. I ett annat ett par porträtt av Martin Luther.

En av de vackraste bilderna vi ser är ändå verklighetens solnedgång utanför fönstret med den kända medeltida bron Ponte Vecchio över floden Arno i förgrunden.

Uffizierna är ett av världens äldsta och främsta konstmuseum.
Sokrates och Albin.
Vackra gamla rum.

6 kommentarer på “Ett av världens äldsta och främsta konstmuseum finns i Florens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s