resor · sociala media · tåg

FB-grupp för pågatåg till Blekinge har över 4000 medlemmar

Visst är väl drygt 4 000 personer i en Facebookgrupp för pågatåg till Blekinge väldigt många? Hör knappast till vanligheterna att en Blekingegrupp på Facebook har så många medlemmar. Frågan är om det ens finns exempel på något liknande.

Bakgrunden är att Blekinge har erbjudits möjligheten att få pågatåg, något som jag bloggade om redan för över ett år sedan.

I facebookgruppen har jag postat ett inlägg som bygger på den bloggposten och som kommentar till det har Karlshamns kommunalråd Sven-Åke Svensson frågat följande:

20130324-200946.jpg

På det svarade jag:

20130324-200231.jpg

Nu ska frågan snart avgöras av regionen efter beslut i trafiknämnden i Blekinge. Då deras arbetsutskott har föreslagit att Blekinge ska tacka nej till erbjudandet ser det inte så ljust ut i nuläget.

Detta beroende på att Karlshamns kommun vill avvakta.

Pågatåg till Blekinge skulle kosta länstrafiken 9 miljoner och Karlshamns kommun ser hellre att vi får nya busslinjer i stadstrafiken och en utökning av busstrafiken mellan Karlshamn och Växjö.

Helt fel prioritering om du frågar mig. Det är i Skåne utvecklingen sker.

Själv kom jag till insikt om tågpendlingens betydelse för småstädernas utveckling en vacker vårvinterdag i Luleå runt millenieskiftet. En forskarrapport presenterades inom ramen för ett forskningsprogram där jag satt med i en referensgrupp.

Rapporten handlade om städernas utveckling. Bland annat tågpedlingens betydelse. Se tex sidan 36. Även sid 33 om tåg kontra bil i framtiden mycket intressant!

i rapporten kan man bland annat läsa att ”vinnarna” är:

•storstäder
•tätorter i storstädernas pendlingsomland, specialiserade inom ett visst kompetensområde. Eller attraktiva livsmiljöer.
•städer i kommunikationsnoder av tillräcklig storlek för att kunna bära kvalificerad högre utbildning.

Man kan också läsa att i regioner bestående av tätorter i samverkan är bilen inte det självklara transportmedlet när den regionala arbetsmarknaden vidgas.

Vidare att den urbana utvecklingen inte kan förstås om man betraktar tätorter som enskilda storheter. Städerna är delar av en regionförstorande process.

Karlshamn har också hänvisat till att kommunen satsar på hamnen och ett logistikcenter där och att pågatågen då skulle vara i vägen. Idag handlar det om ett tåg per dygn. Pågatåg kommer i vilket fall att gå på järnvägen fram till Bromölla. Dessutom finns det exempel från Skåne (Trelleborg) där det går att kombinera pågatågstrafik med en hamn större än den i Karlshamn.

Även om det ser mörkt ut så hoppas jag fortfarande att Blekinge tar chansen och hoppar på tåget!

Och du: om du inte redan är med i facebookgruppen: kom gärna med du också. Ju fler vi blir desto bättre!

20130324-194619.jpg

2 kommentarer på “FB-grupp för pågatåg till Blekinge har över 4000 medlemmar

  1. En lite synpunkt på Facebookgruppen med mer än 4 000 medlemmar. Alla som blir inbjudna blir också medlemmar oberoende om de gillar eller ogillar Pågatåg.

    1. Helt rätt. Jag har själv blivit tillagd i gruppen av Johan Braw. Och jag utgår ifrån att de flesta i gruppen har blivit tillagda av olika personer. Dessutom föreställer jag mig att man kan aktivt välja vara kvar som observatör i gruppen eller delta i samtalen utan att nödvändigtvis vara för pågatågen. Ändå. Av aktiviteten i gruppen framgår att det finns ett stort engagemang i frågan och 4 000 personer som nås via gruppen är många!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s