miljö · resor

Lång väg till Gent och lunchpaus i Münster 

En tuff dagsresa och ett trevligt lunchstopp har vi hunnit med i dag. Och nu är det dags att göra Gent på ett par timmar.

Regnet slår emot rutan. Trefilig motorväg genom Tyskland. Rhurområdet. Fabriker och kolkraftverk. Precis intill kolkraftverket står två pliktskyldiga vindkraftverk på en höjd. De förslår nog inte mycket i jämförelse. Men annars är det faktiskt ganska gott om vindkraftverk i Tyskland. Det är en otrolig mängd lastbilar på vägen. Två med bred last som ockuperar två filer via en följebil. Sedan ett vägarbete och köbildning. Strax efteråt kommer vi förbi bilarna med den breda lasten. Så småningom passerar vi floden Rhen. Fabriker där också. Vägen övergår i tvåfilig men regnet fortsätter att strila ner. Är det verkligen så här du ska tillbringa en semester?

För några timmar sedan åt vi lunch på en restaurang Toddenhoek i Münster. Gammaldags rustik inredning. Schnitzel med grön- och rosépepparsås (kanske innehöll den även vit- och svartpeppar). Till det stekt potatis. Genuint tyskt och mycket gott. Om du nån gång ska ta dig från Stade i Tyskland till Gent i Belgien med bil och behöver ett trevligt lunchstopp på vägen så kan den restaurangen rekommenderas. Staden Münster är annars en stor universitetsstad. Tysklands andra efter Hamburg. Säkert är det en av orsakerna till att den även är känd som cykelstad. Och det är inget hittepå. Cyklar syns i mängder överallt. Staden är också känd för att freden efter det trettioåriga kriget slöts här. Och för sin medeltida historia.

Men nu sitter vi alltså i bilen som äter tyska mil till både frukost, lunch och mellanmål. När vi passerar gränsen till Nederländerna byter vägen nummer och beläggning. Annars märks ingen större skillnad. Plötsligt smäller det till av ett stenskott men ingen skada syns på rutan. Och det fortsätter att regna. När vi passerar Eindhoven har det övergått i duggregn. Kanske ljusnar det lite vid horisonten?

Och när vi så småningom passerar gränsen till Belgien har det mycket riktigt slutat regna, pojkarna i baksätet avbryter chipsmumsandet för ett ögonblick och ropar ”nytt land!” i munnen på varandra. Och vägbeläggningen ändras igen. Den här gången blir den ruffigare. Innan Antwerpen faller det ett annat regn. Lastbilar, lastbilar, lastbilar. Igen. Pojkarna sitter och spelar på sina minipaddor. Jag sitter med min. Skriver på ett blogginlägg. Det här. Strax innan Antwerpen fastnar vi i nya köer. Men regnet har i alla fall slutat och solen bryter igenom för första gången idag. Den här gången beror köerna på en bilolycka. Det säger både vägskyltar och mobiltelefonen. Ambulanserna som tutar tyder på samma sak. Vi passerar den markerade olycksplatsen utan att vi ser några spår av olyckan. Men köerna lättar en liten stund innan det än en gång korkar igen. Köerna runt Antwerpen är helt sjuka.

Ungefär fyra mil från Gent tjuter bränslevarningen. Normalt tankar vi etanol i vår bil men i Belgien finns inte det att tanka. Så vi får nöja oss med bensin. Just nu känns det som att det duger väldigt bra med det. Om det bara vill dyka upp en mack snart! Spänningen stiger. På ett ställe är det skyltat mot ett matställe, kniv och gaffel, men inget om nån mack. Så vi svänger inte av. Men när vi passerar: Var där inte ett tankställe ändå? Just nu spelar det ingen roll. Det är ändå passat. Möjligen ökar det risken något att det är långt till nästa ställe. Ska vi nu få bensinstopp också? Men två mil innan Gent dyker äntligen den efterlängtade macken upp och vi slipper det stoppet.

Väl framme checkar vi in på hotellet innan det är dags att ge sig ut på stan för en kortare tid än tänkt. Resan tog nämligen ett par timmar längre tid än planerat. Men innan vi ger oss ut gör jag något för mig så ovanligt som att publicera en selfie på Instagram. Det är bara för den maffiga spegelramens skull.

8 reaktioner till “Lång väg till Gent och lunchpaus i Münster 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s