resor · tåg

En kaosartad tågresa och en kväll i Uppsala


Jag går längs Seine en måndagskväll i juni. Eller förlåt. Om det är Fyrisån? Jag vet inte om Uppsala någonsin har kallats för ”lilla Paris”? Det finns ju så många.

Men min känsla är att stan borde platsa i gänget, när jag går där bland lindarna längs ån.

Men först blev det en lätt kaosartad resa till Uppsala i måndags. Det var till och med nära att jag fick vända i Hässleholm och åka tillbaka till Kristianstad igen.

Malmö C avspärrat
På vägen till Hässleholm upptäckte jag nyheten om att Malmö central var avspärrat sedan polisen skjutit en hotfull man. Så jag anade redan då att det kunde bli störningar i tågtrafiken. ”Men jag har ju hela kvällen på mig”, tänkte jag, eftersom det möte jag skulle delta i skulle hållas först på tisdagen.

När jag kom till Hässleholm var mycket riktigt det X2000 som jag skulle åka med till Stockholm försenat. Det hade inte ens lämnat Köpenhamn än. Jag köpte en chai latte och satte mig ner för att vänta. Och så blev tåget inställt.

Nära hemresa
Jag ringde SJ. Kort kötid. Blev ombokad till nästa tåg. Precis när jag avslutat samtalet blev även det tåget inställt. Så jag ringde SJ igen. Betydligt längre kö. Och nu fanns det inga platser kvar till Stockholm på hela kvällen. Kvinnan jag pratade med rekommenderade mig att åka hem istället. Hon skickade en biljett för en returresa till Kristianstad. Däremot kunde hon inte avboka och återbetala biljetten eftersom den var bokad via resebyrå. Det skulle visa sig vara tur. För just som jag kommit ner till spåret där jag skulle vänta på Öresundståget mot Kristianstad så ropade de ut i högtalarna att det inställda tåget åter var i trafik.

Dock blev det 40 minuter försenat. Och den vagn jag fått plats i saknades i tåget. Men till slut kom jag både iväg och fram och det blir en fin kväll i Upplands stora universitetsstad.

Promenad och mat
En varm kväll där många ungdomar festar i fina kläder och där jag först går en promenad innan jag äter en macka med chèvre, en liten rödbeta, ruccola, valnötter och honung på Hamnpaviljongen. Det är egentligen en förrätt, men jag nöjer mig med den.

Jag googlar. Nej, Uppsala tillhör inte de städer som brukar kallas ”lilla Paris”. Jag kan faktiskt inte förstå varför, när jag känner solen värma mitt ansikte samtidigt som den typiskt franska maten smälter i min mun.

8 kommentarer på “En kaosartad tågresa och en kväll i Uppsala

  1. Bra att du hade gått om tid, uppenbart behövs det om man ska resa med tåg i Sverige. Ska tåget bli ett alternativ till flyget behöver man lösa problemen med alla förseningar, det måste bli pålitligt och det är det inte idag. Kanske är det olika på olika delar av järnvägsnätet och annorlunda i andra länder men till och från Norrköping känns det som att tåget oftare är mycket försenat än i tid. Som det nu är är alternativet till att resa med flyg/bil inte att ta tåg utan det är att inte resa alls.

    1. Som jag upplever det har det gått i perioder. Tycker nog att tåget blivit mer att lita på igen men det är ändå för mycket strul runt Malmö-Lund och mellan Hässleholm och Kristianstad. Breda marginaler behövs så att man i värsta fall hinner ta taxi om det är bråttom. Önskar att det vore mer tillförlitligt…

  2. Uppsala är vackert men det är ju lite ”hemmaplan” för mig så och man blir som bekant hemmablind. Jag borde försöka se stan med nya ögon :)

  3. Kanske lilla Amsterdam i stället om man tänker på alla cyklar och ”kanalen”. Fina bilder från en vacker stad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s