hållbart resande · miljö · resor

Protesterna mot turismen på Mallorca och i Venedig


En väldigt intressant artikel i en av kvällstidningarna beskriver idag en framväxande proteströrelse mot turism på Mallorca. Intressant också att en person lyfter fram turister som köper egna hus eller hyr på mer ”äkta platser” som Palma och i byarna som största problemet och förespråkar Magaluf som ett bättre alternativ (inte för mig!) medan andra säger tvärt om…

I artikeln säger en av de intervjuade att marknaderna är så fulla av turister nu att vanliga människor inte kan handla där längre. Särskilt inte de äldre. De påstås inte ens komma in i marknaden på grund av alla turister. Palma, som många av oss svenskar uppfattar som en riktig stad som inte alls domineras av turismen påstås ha blivit en plats mest för turister. De intervjuade påstår att det inte finns plats för de boende längre, sedan huspriser och hyror i Palma trissats upp av svenskar, britter och tyskar.

I artikeln nämns också protester mot turism i ett fågelreservat. Jag undrar om det kanske gäller platsen på bilden ovan som jag skrivit om tidigare? Naturreservatet heter Parc Natural de Mondragó och jag kan mycket väl tänka mig att fåglarna där kan störas av de många turisterna.

Venedig
Även i Venedig har det varit protester mot turismen. Där har invånarantalet stadigt sjunkit sedan 1970-talet på grund av att lokalbefolkningen inte längre har råd att bo där. Vi noterade det när vi var i Venedig på höstlovet för fyra år sedan: på kvällarna lyste det i väldigt, väldigt få fönster. Jag tycker att just Venedig mer känns som ett stort och i och för sig väldigt häftigt, utomhusmuseum än som en levande stad. Är det ett pris som vi får vara beredda att betala för den ekonomi som turismen ger?

För jag tänker att många fler än de som jobbar direkt med turismen gynnas av de pengar den omsätter. Men baksidan av turismen behöver nog adresseras om inte slitningarna mellan lokalbefolkning och besökare ska bli för stora…

Mer läsning:
Bloggen resedrömmen skriver om hur lokalbor världen över tröttnar på turismen.

11 kommentarer på “Protesterna mot turismen på Mallorca och i Venedig

  1. Jag kan nog känna att jag förstår dem i någon mån, läste också artikeln. För de som inte lever på turismen kanske det känns som att bli invaderade? Samtidigt gillar jag att vara turist (kan man säga så) så det är lite dubbelt.

  2. Man behöver inte åka så långt för att hitta liknande fenomen. I Åre är utvecklingen liknande. Min mamma föddes där men redan när jag var liten hade hon förlorat lusten att återkomma dit p g a hur turismen förändrade byn. Jag tänker ofta på det när jag är där uppe och det hörs en hel del protester om Stockholmspriser på bostäder och att vanliga lägenheter knappt finns tillgängliga för ortsbor längre. Men samtidigt välkomnas turisterna och pengarna behövs. Inte en lätt ekvation att lösa.

    1. Nä. Det går ju inte ihop egentligen. Platser där huspriser sjunker är ju platser som folk tvingas flytta ifrån, oftast på grund av brist på jobb. Men när jobben finns och huspriserna stiger är inte det heller bra. Ingen lätt ekvation som sagt…

  3. Det finns många ställen i Sverige som har liknande situation ..tex Gränna och Visingsö som invaderas av turister på sommaren så dit åker man helst inte nu. Många ställen lever ju på turismen ..så jag håller med om att det blir lite dubbelt..

    1. Eller hur. På Gotland hörde jag för många år sedan att de kallade Stockholmare för fiskmåsar för att de ”skriker och skotar ner…” Lite humor där ändå! 😂

  4. När jag jobbade på turistbyrån i Kiruna några somrar kallade vi turisterna för trister. Själv är man ju nästan inte turist, man vill gärna se sig som lite mindre turistig än andra turister, på något vis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s