årstider · klimat · resor

Septembersommar

Det heter ju att september är en höstmånad, men det stämmer dåligt här nere i södra Sverige. Eller rättare sagt – det stämmer inte alls. Jag väljer därför att här lansera ordet septembersommar.

Jag tänker att det är ungefär som med vårvintern längst uppe i norr. Kalendern säger en sak. Verkligheten en annan. Visst viskar solens rörelser över himlen i mars och april i Norrbotten och Lappland om den vår som ska komma, men det finns inget logiskt resonemang som kan föra dig runt det faktum att det där och då fortfarande är vinter.

Höstdagjämningen infaller idag, den 23 september och dagarna är ifrån nu kortare än nätterna. Frånvaron av ljus kommer att göra sitt på samma sätt som närvaron gör sitt efter vårdagjämningen. Men än så länge är det fortfarande någon slags sommar här nere i de sydligaste landskapen.

För två veckor sedan, den 10 september, var temperaturen till och med uppe i 27 grader på söndagseftermiddagen här hemma i Karlshamn och jag och min sambo passade då på att åka med den allra sista skärgårdsturbåten för i år från vår lilla stad. För att få lite svalka.

Översta bilden i det här inlägget och den första av bilderna nedan är ifrån den turen. Samtliga bilder är ifrån Karlshamn och dess omgivningar vid mitten av september i år. Höst? Skulle inte tro det.

Jag brukade säga att i Blekinge börjar sommaren i halva maj och slutar i halva september, men med klimatförändringarna känns det inte som att det stämmer längre. Det börjar nog snart bli dags att räkna hela september som sommar här nere. Med prognostiserade temperaturer dagtid på mellan 15 och 20 grader månaden ut går det knappast att kalla detta något annat. Även om det vissa blåsiga dagar kan kännas att den mycket snart är slut.

Så. Med hela september som sommar tycker jag att det nu är dags att vi lanserar begreppet septembersommar. En period när resten av landet anser att det är höst, men när vi upplever sommar. Om än en sommar med allt längre skuggor, kortare dagar och mer sjörök. Och som ändå därmed något litet skvallrar om att hösten snart är här. Men också en sommar som fortfarande smakar björnbär och doftar rosor som blommar om.

Visst kan vissa dagar och veckor i september vara ruggiga som på hösten, men det kan de vilken sommarvecka som helst i vår del av världen. Och för all del. Ju längre tid september fortgår desto mindre angeläget brukar det också kännas att jag skulle få för mig att bada.

Men att vistas i naturen och att till exempel vandra brukar det vara perfekt väder för.

Nu är september snart slut för i år. Med oktober kommer obönhörligen hösten. Men till ett annat år är det ett litet tips till dig som inte bor här nere. Att besöka Blekinge och/eller till exempel Skåne är inte alls tokigt så här års. Lågsäsong, men fortfarande väldigt somrigt.

Men i och för sig. Även oktober brukar också vara väldigt fint, med alla höstfärger. Så. Besöka Blekinge är fortfarande inte fel.

Men tillbaka till ämnet. Vad tycker du? Är september numera en sommarmånad också där du bor?

Vattenskoter i Blekinge skärgård i september.
Rosor som fortfarande blommar i Karlshamn.
Blommor i en av stadens planteringar.
En sommarkväll i september på Stärnö.
Klippor, hav och solnedgång.
Stärnö Sandvik i september 2023.

Läs mer: Upplev bästa ålagillet innan det är för sent

13 kommentarer på “Septembersommar

    1. Ja, i alla fall halva september har varit sommar här så länge jag bott i Blekinge och det är över 30 år nu. I delar av Skåne kan det nog alltid ha varit hela september. Och. Ja. Många har svårt att förstå hur olika årstiderna är från norr till söder i Sverige.

  1. Begreppet sensommar, finns ju och är förstås olika lång, hos oss oftast augusti och halva september. Vädret har spökat en hel del den senaste tiden och bjudit på överraskande varma dagar i stora delar av landet. Det som är nu skulle jag kalla förhöst hos oss. Vi var just några dagar i Luleå och det fanns inte många tecken på höstfärgring där, bara lite gulnande löv, så det varierar mycket. Och så den myckna snön i Kiruna samtidigt.

    Vackra sensommarbilder, fastnar för de tre sista, särskilt då den med klipporna och den dalande solen.

    1. Tack! Googlade faktiskt sensommar och ser att begreppet ofta används just för det som jag här kallar septembersommar. Jag är mer van vid en annan användning där det oftare är augusti som avses, särskilt kring och efter skolstart. Förhöst tycker jag är ett bra ord. Det finns en period som inte längre känns som sommar men innan det är meteorologisk höst och ofta innan löven gulnar. Förhöst tar jag till mig! Och snart lär den komma till oss också. :)

  2. I år har september känts som en sommarmånad och så kändes det också oftast i UK. Sommarlovet varade en bra bit in i september.
    Hur det blir ett annat år får framtiden visa.
    Jag gillar hösten och vintern, så mig gör det egentligen detsamma. Å andra sidan brukar jag då tillbringa viss tid i Spanien, då det är ju lätt att säja för mig.
    Ha det bra!

  3. I år var det som om augusti kom i september istället. Det blev ju en riktigt fin och varm månad i Skåne. Men vad händer nästa år? Augusti kommer i oktober? Väder och klimat stökar ju en hel del.

Lämna en kommentar