bil · coronan · resor · väder

En Sverige-resa med väderprognoserna som vägvisare

När vi ger oss av med bilen måndagen efter midsommar 2020, i coronans år, är det med ambitionen att både resa coronasäkert och också försöka ta väderprognoserna till hjälp för att få till en fin Sverige-resa. Egentligen var planen från början att vi skulle ha åkt dagen innan. Men väderprognoserna för den dagen var så trista att det var lika bra att vänta med avresan.

Vi har bestämt att bara boka några nätter i taget.  Ifall coronaläget förändras till det sämre, för oss personligen eller för landet i stort, vill vi inte ha en massa inbokat som måste avbokas, eller i värsta fall inte ens går att avboka.

Jag har också skrivit en lista med tänkbara resmål. Den innehåller fler möjligheter än vad vi kommer att kunna hinna med. Vi har bara två veckor på oss. Listan börjar på västkusten, fortsätter via Dalsland, Värmland, Dalarna, Härjedalen och Jämtland ända upp till södra Lappland. Söderut har jag noterat möjliga stopp från Höka kusten och neråt. Norrköping vill vi absolut få med ett stopp i.

När vi nu ändå inte vill boka in hela resan i förväg, på grund av corona-läget, tänker jag att det är läge att låta väderprognoserna vara med och bestämma rutten.

På söndagen innan avfärd ser väderprognoserna lovande ut för de närmaste dagarna i stora delar av landet. På måndagen ska det klarna upp och sedan väntar några dagar med riktig högsommarvärme.

Högsommar i juni

Jag tittat både på väder-kartan och på corona-kartan som visar läget i Sveriges alla kommuner. Det ska visa sig svårt att hitta en rutt som är bäst ur båda aspekterna samtidigt. Så jag gör en kompromiss. Och undviker de just då värst drabbade kommunerna, samtidigt som jag i övrigt tittar mest på vädret. Och bokar så fyra nätter. En i Varberg, en i Håverud  i Dalsland och två i Torgåsa utanför Lima i Dalarna.

I Varberg har prognosen visat att det ska vara mulet när vi anländer, men sedan klarna upp och vara klart väder hela vägen till solnedgången. Det blir lite tvärt om. Det klarnar upp redan när vi kommer och mulnar sedan på.  Men vi kan ändå sitta ute och äta på kvällen – med en jacka på. Och så visar sig solen igen precis när den ska gå ner.

På tisdagen, i Trollhättan, där vi stannar för lunch, är vädret växlande och likaså i Vänersborg.  Och i Håverud  har vi en fin eftermiddag med sol och endast lättare sommarmoln och en förmiddag med strålande sol. Allt enligt prognos.

I Varberg är vädret växlande och ungefär som prognostiserat.
I Håverud blir det kvällsdopp.

Sedan bär det av upp genom Värmland och vidare till Dalarna i strålande sommarväder. Fortfarande håller prognoserna. Jag bokar nu ytterligare två nätter i Dalarna. I Särna.  Vi har fortsatt högsommarvärme hela vistelsen i Dalafjällen. Upp mot 30 grader. Men längre fram har väderprognoserna börjat ändras. Det har tidigare sett ut som att det fina vädret skulle ligga kvar fler dagar över Härjedalen och Jämtland. Men det ser nu ut att bli kallare och mulet norr över i fjällen samtidigt som i Dalarna. Men vi avvaktar för att se om det ändras igen. Det gör det inte.

Dags att bestämma sig

Sista kvällen i Särna behöver vi bestämma oss. Åka hela vägen upp till Högakustenbron för en fin kväll eller rakt ut mot kusten till Hudiksvall? Höga kusten får flest röster, trots att där bara kan bli fråga om en fin kväll. Ända tills vi tittat på logialternativen. Allt vettigt är fullbokat. Det får bli Hudiksvall istället. Vi får en fin söndagskväll där. Samtidigt börjar väderprognoserna ändras oftare och oftare. Nu ser vädret mot veckoslutet ut att bli finast hemma i Blekinge. Så vi siktar på att ta oss hem till helgen. Men vi klämmer samtidigt in Järvsö – som inte ens finns med på listan – och Gävle bara för att vänta ut det finare väder som ska komma i Norrköpingstrakten. Och för att vädret här uppe ser ut att bli bra ett par dagar till. Det blir det också. I Järvsö. Men inte i Gävle.

En fin kväll vid Ljusnan i Järvsö.

Det prognostiserade fina vädret i och runt Norrköping är i verkligheten först ersatt av regn, men blir sedan bättre. Men det har blivit kallare nu. Och hemma i Blekinge ser inte helgvädret längre ut att bli alls bra. Tvärt om. Men vi har gett upp nu. Väderprognoserna ändras allt oftare hit och dit. Men vi åker hem ändå. Vädret får bli som det vill. Och det blir det. Inte alls bra, vill säga.

Vi har ändå haft fantastiskt bra väder större delen av semestern och ska verkligen inte klaga.

Några slutsatser

Min slutsats om att lägga upp rutt efter väder är att det är möjligt i perioder med stabilt väder och säkra väderprognoser. Men betydligt svårare i perioder av instabilt väder.

Några säkra slutsatser om att boka logi i sista minuten är dock svårare att dra. Den här gången gick det väldigt bra. Vi behövde bara ändra rutt en gång på grund av svårigheter att hitta bra boende. Och då hade vi ett riktigt bra alternativ. Men den här sommaren är så speciell. Och vi hade tidig semester. Men det här upplägget gav ändå mersmak.

Jag kan mycket väl tänka mig att prova att planera en semesterresa så här igen, efter hand och utifrån väderprognoserna.

Översta bilden: En ljummen sommarkväll vid Österdalälven i Särna, Dalarna.

7 kommentarer på “En Sverige-resa med väderprognoserna som vägvisare

  1. Trevlig sommarresa.
    Jag gillar att inte planera alltför mycket, ta det lite som det kommer och kunna ändra planerna p g a av väder och vind. Lite förberedd är det dock bra att vara, så man inte missar för mycket.
    Ha en bra helg!

    1. Precis. Jag är van att lägga upp och boka hela resor i förväg, men då reser vi med tåg eller flyg och kanske hyr någon bil – eller åker färja. När man kör med egen bil blir det lite annorlunda. Och särskilt i Sverige.

  2. Det är en frihet att kunna ändra planerna efter lust och väder. Jag bryr mig numera inte så mycket om ifall det är sol eller regn, men maken är väldigt intresserad av att följa vädret. Jag kan tro att det nu förtiden är svårare att inte boka i förväg, men vi reser ofta på hösten och då har man mycket att välja på. Snyggt foto på kallbadhuset i Varberg, platsar i en turistbroschyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s