#1. Terrorattentatet i Christchurch
Det finns inte ord för den ilska och bottenlösa hopplöshet jag känner inför att ännu ett bestialiskt terrorattentat utförts på någon plats jag tidigare besökt.
Tidig eftermiddag, lokal tid, fredagen den 15 mars gick en beväpnad högerextrem terrorist, 28 år gammal och från Australien, in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld under fredagsbönen. En andra skottlossning ägde rum i Linwood-moskén strax därpå. 49 personer dödades i skjutningarna, och ungefär lika många skottskadades.
När, i helvetes jävlar, ska detta terror-elände få ett slut någon gång? Och att ge sig på Christchurch av alla ställen. En stad som redan prövats så hårt. (Av jordbävningar den gången.)
Terror-attentat är så mycket värre än naturkatastrofer och olyckor eftersom det är fråga om människor som medvetet dödar oskyldiga i syfte att skapa mer skräck och hat i världen. Fy fan!
#2. Efter flygolyckan i Afrika
Men icke desto mindre är även olyckor obehagliga. Inte minst flygolyckor. 157 personer, däribland fyra svenskar, dog när ett plan som skulle till Nairobi i Kenya kraschade direkt efter starten från Addis Abeba i Etiopien i söndags. Under tisdagen meddelade den europeiska luftfartsmyndigheten EASA att man stoppar alla flighter med modellen Boeing 737 Max 8. Och i onsdags meddelade Kanada och USA att de gör likadant.
Flygbolaget SAS har märkt en viss passageraranstormning och ökat intresse efter att i stort sett hela världen infört flygförbud för den olycksdrabbade flygplansmodellen. Värre är det för konkurrenten Norwegian som redan sedan tidigare har ekonomiska bekymmer och som fram tills flygstoppet hade 18 Boeing 737 Max-plan i trafik. De har i veckan tvingats ställa in många flygningar. Även charterbolaget TUI har drabbats. De har 15 av de berörda planen i sin flygplansflotta, varav två av dem tidigare trafikerade Norden. Men enligt TUI i Sverige kommer, till skillnad mot vad som gäller för Norwegians kunder, inga av TUI:s svenska resenärer drabbas av inställda flyg.
#3. SAS vd yrar om flygets klimatpåverkan
På tal om SAS så har flygbolagets vd, Rickard Gustafsson, intervjuats i veckan om flyget och klimatfrågan. Att samtidigt säga att ett minskat flygande inte är lösningen på klimatkrisen och att flygets klimatpåverkan kan lösas genom att vi passagerare ”måste göra vad vi kan för att bidra till ett mer hållbart resande.” Och att vi då ska fundera över hur mycket bagage vi tar med oss på resan och hur många kilo tax-free vi ska ta med ombord: Ja, det blir faktiskt bara helt snurrigt!
Det hade varit betydligt smartare att bara prata om de andra åtgärder som han tar upp i intervjun, som flygbolaget själva kan vidta. Och därtill hade han gärna kunnat nämna något om hur SAS jobbar med klimatkompensation.
Det här yrandet blev istället tyvärr bara pinsamt. Ändå är det någonstans glädjande att frågorna om flygets klimatpåverkan nu nått vd-nivån. Även om vd:n behöver läsa på.
#4. Hackaton för hållbart resande i Oslo
Att hållbarhet är den stora grejen inom reseindustrin just nu märks på fler sätt. Amadeus är ett företag som säljer bokningssystem för flygbiljetter. Den 5-6 april anordnar de tillsammans med Norges ledande resebyrå Berg-Hansen ett hackaton. Under 24 timmar kommer 100 deltagare samlas i Oslo för att tillsammans utforska nya lösningar på resebranschens utmaningar kring hållbarhet.
Att vara med och sponsra hackaton på resebranschens olika områden är en del av Amadeus satsningar på innovation. Genom att sammanföra innovatörer och entreprenörer med branschexperter och finansiärer hoppas de på att nya lösningar för såväl resenärer, miljön och resebranschen ska slå rot.
”Innovation är inte en enmansshow”, säger Torild Schøien, projektledare och ansvarig för hackatonet från Amadeus sida, i ett pressmeddelande. Och vidare: ”Nya idéer och lösningar uppkommer när människor med olika bakgrund och kompetenser möts i en kreativ och stimulerande miljö. Resebranschens framtid kommer att handla om digitalisering, innovation och hållbarhet, vilket gör detta initiativ extra relevant.”
#5. Ta tåget till våren i Europa
Ett sätt att redan nu resa mer miljövänligt är att ta tåget. Aftonbladet har i veckan skrivit om hur du kan ta tåget för att möta våren i Rom, Wien, Berlin, Amsterdam eller Paris. Det är tyvärr inga weekendresor vi pratar om. Aftonbladets exempel utgår ifrån Stockholm och då tar tågresorna, enkel väg, från 16 timmar till Amsterdam, 20 timmar till Berlin, mellan 20 och 36 timmar till Paris, mellan 24 och 28 timmar till Wien samt mellan 30 och 36 timmar till Rom. Men ändå! För den som har tiden är det fullt möjligt att ta tåget till våren i Europa.
Det här fick bli ett inlägg som i fem steg gick från yttersta mörker mot en ljusare framtid. Det är bara att hoppas att verkligheten följer samma väg.
”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet.
Uppenbarligen hänger jag inte med: vad är hackaton?
Enligt Wikipedia är det ”ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod. Ett hackaton innebär för det mesta att deltagarna programmerar på vad de vill, hur de vill, under fria former.” Har aldrig själv deltagit på ett sådant. :)
Då får vi hoppas att det kommer något gott ut av det, lättare att boka tåg till exempel.
Precis!